NLP en Yoga: de vijf kosha’s

Volgens de yoga-traditie heeft een ieder van ons vijf lichamen, die de yogi’s beschrijven als steeds fijnere graden van energie. De NLP Magick aanpassing van de Taittiriya Upanishad beschrijft dit onderdeel in NLP termen van yoga als volgt:

Annamaya kosha: Menselijke wezens bestaan ​​uit een stoffelijk lichaam opgebouwd uit wat ze eten, drinken en ademen. Afhankelijk van wat je eet, drinkt of ademt volgt min of meer gezondheid.

Pranayama kosha: Binnen onze cellen is er een ander lichaam, de mitochondriën. Ze zijn een belangrijk onderdeel van onze fysieke cellen. Gezondheid en levensduur volgen op gezonde mitochondriën want zij zijn de bron van energie voor het fysieke leven.

Manomaya kosha: Dan is er geestelijk leven. Hoe beter je bent in het beheersen van hoe en wat je hersenen voelen, verbeelden, denken, ruiken en proeven, hoe minder stress, angst, woede en verdriet er is. En hoe meer ontspanning, zelfvertrouwen, rust en plezier volgen.

Vijnanamaya kosha: Dieper nog steeds ligt de menselijk geest. Degenen die een goede communicatie tot stand brengen tussen hun bewustzijn en onbewustzijn bevrijden zichzelf, waarop minder ongezonde gedachten en onhandige acties volgen. Zij ontwikkelen zelfbeheersing, aspiratie en wilskracht waarna hun doelen worden bereikt..

Anandamaya kosha: Verborgen binnenin is er nog een subtielere lichaam, samengesteld uit pure vreugde. Het doordringt het fysieke lichaam, de mitochondriën, geestelijk leven en ons bewustzijn en onbewustzijn. Door onze hersenen wordt dit ervaren als de neiging om te denken dat dingen echt zijn, de neiging om te denken dat je iets weet over wat je denkt dat echt is en de neiging om te denken dat je emotioneel kan worden over hetgeen je meent te weten over wat je denkt echt is.

Je kent je fysieke lichaam van de eerste kosha goed. De energie in de mitochondriën van de tweede kosha wordt aangevuld door het doen van de Pranayama oefeningen. Gebruik NLP om je mentale leven van de derde kosha op orde te krijgen. In de NLP Magick trainingen ontdek je wat je aspiratie is en met de Yama oefeningen in deze trainingen, train je je zelfbeheersing en wilskracht. De Pratyahara oefeningen leren je alles over Sat Cid en Ananda, de tendensen van je brein om te denken dat dingen echt zijn, dat je iets over deze dingen kan weten en dat je hierover emotioneel kan worden. In de dood verdwijnt je fysieke lichaam; je mitochondriën sterven; je mentale leven is verdwenen; je aspiratie, zelfbeheersing en wilskracht zijn ook weg en de neiging te denken dat dingen echt zijn,  dat je iets over deze dingen kan weten en dat je hierover emotioneel kunt worden is ook heengegaan.

Gebaseerd op: The Koshas: 5 Layers of Being

Wanneer je meteen je leven wil verbeteren op het niveau van de derde kosha, je mentale leven, dan zijn er vier NLP technieken die precies op dat vlak helpen. Met deze technieken leer je:

  1. je goed te voelen zonder dat daar een aanleiding voor hoeft te zijn;
  2. slechte ervaringen in het verleden te neutraliseren;
  3. geen zorgen te maken over de toekomst en in plaats daarvan een toekomstvisie te hebben die je vertrouwen en rust geeft;
  4. te stoppen met piekeren en in plaats daarvan constructief te denken.

Deze vier technieken worden beschreven in de onderstaande gratis NLP Magick gids. Deze gids krijg je gratis door het onderstaande formulier in te vullen. Opvragen van deze gratis NLP gids is 100% veilig, want wij hebben net zo’n hekel aan spam als jij:


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *