Heeft spiritualiteit nut?

In de onderstaande video leg ik uit dat er drie vormen van Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) zijn, namelijk:

 1. Praktische NLP
 2. Spirituele NLP
 3. Mathematische NLP

In de video leg ik uit dat spiritualiteit geen nut heeft. Dat leverde een hoop vragen op die ik graag in dit artikel beantwoord. De video is gemaakt tijdens de boekpresentatie van mijn nieuwste boek Psychologie Zonder Inhoud en gaat over Mathematische NLP. Om die reden had ik geen tijd voor een goede uitleg en vandaar dit artikel. Want er zit wel een diepe gedachte achter het idee dat ware spiritualiteit geen nut heeft.

Laat ik voorop stellen dat ik helemaal niets heb tegen spiritualiteit die wel nuttig is. Zelf doe ik heel veel Praktische NLP en dat is zowel spiritueel als nuttig. Waar ik echter op doel is het volgende. Binnen de Westerse esotorie wordt er een onderscheid gemaakt tussen hoge magie en lage magie.

Binnen hoge magie is er maar één doel: een worden met het hogere. Wanneer je het hogere goddelijk noemt, is het doel van hoge magie dus of goddelijk worden of erachter komen dat je al die tijd al goddelijk bent geweest. Alle andere doelen zijn lage magie. Hoge magie heeft dus geen enkel nut behalve één worden met het hogere. Aangezien de kans daarop niet zo groot is, is zulke spiritualiteit dus feitelijk nutteloos. Niet voor niets wordt dit pad naar eenwording met het hogere het Grote Werk (met hoofdletters) genoemd.

Toch is dit precies het pad dat we op gaan met NLP Magick. Met de NLP Magick trainingen breng je de vier elementen (aarde, water, lucht en vuur) in balans. Daarna ben je klaar om je eigen pad te vervolgen. De vier elementen staan voor de vier taken van het onbewustzijn:

 1. Aarde staat voor goede beslissingen leren nemen over je lichaam, geld en seks.
 2. Water staat voor goed omgaan met je eigen emoties en het vinden van ware liefde.
 3. Lucht staat voor rationeel zijn en goed kunnen communiceren met andere mensen.
 4. Vuur staat voor het ontwikkelen van wilskracht en het vinden van je aspiratie.

Op zich klinkt dat allemaal heel nuttig. Toch zijn het bij hoge magie geen doelen op zichzelf, maar dienen ze alleen om ervoor te zorgen dat je de kans vergroot dat je één wordt met het hogere. Als je lichamelijk ziek bent, je zorgen maakt over deze maand rond te komen en seksueel gefrustreerd, is het lastiger om het goddelijke in je te ontdekken. Hetzelfde geldt als je overmand wordt door negatieve emoties. Of als je slecht omgaat met andere mensen. Of een gebrek aan wilskracht hebt en weinig idee over wat te doen met je leven. Kortom, deze zaken op orde brengen, zorgt ervoor dat je klaar bent om aan het Grote Werk te beginnen.

Dat betekent geenszins dat lage magie oftewel spiritualiteit die wel nut heeft niet waardevol is. Integendeel. Zelf besteed ik een groot deel van mijn tijd aan spiritualiteit die nut heeft. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de onderstaande gratis gids met de vier belangrijkste NLP technieken om het element van water op orde te krijgen, namelijk:

 1. Negatieve gevoelens snel te stoppen en te vervangen door een goed gevoel.
 2. Ellende uit het verleden te neutraliseren.
 3. Zorgen over de toekomst weg te nemen en te vervangen door een toekomstvisie die vertrouwen geeft.
 4. Stoppen met piekeren en in plaats daarvan constructief te denken.

Maar voor mij is echte spiritualiteit het Grote Werk van de hoge magie: alles opzij zetten voor dat ene doel: samensmelten met het hogere. Tegelijkertijd erken ik dat dat inderdaad een flinke klus is. Dus wanneer je eerst nuttige spiritualiteit wil doen heb ik daar alle begrip voor. Gelukkig kan je met de vier technieken om je goed te voelen uit het onderstaande rapport allebei doen. Het heeft nut om je beter te gaan voelen en tegelijkertijd is het een goede eerste stap op weg naar het hogere en goddelijke. Kortom, vraag deze gratis gids meteen aan door het onderstaande formulier in te vullen. Het opvragen van deze gids is 100% veilig want ik heb net zo’n hekel aan spam als jij:


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *