Is NLP zweverig?

Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) heeft soms het imago om zweverig te zijn. Historisch gezien heeft dit veel te maken met het feit dat NLP in Nederland vooral in de New Age kringen groot is geworden. Nog steeds zit een behoorlijk aantal NLP instituten in de zweverige hoek omdat ze onderdeel uitmaken van de spirituele stroming binnen NLP. Dit is een stroming die de grote fout maakt om bijzondere ervaringen die mensen met NLP hebben “te verklaren” met spirituele noties zoals het Veld. Dit slaat nergens op en druist tegen NLP in om de eenvoudige reden dat verklaringen bestaan uit oorzaak/gevolg relaties, welke binnen het metamodel bij NLP als een verdraaiing van de werkelijkheid wordt gezien. Daar komt bij dat ze bijna altijd zonder dat ze er zelf erg in hebben mensen een boeddhistische ideologie opdringen. Niks mis mee als je van Boeddha houdt, maar onpasselijk wanneer je ook christenen of moslims traint. Want zonder dat zij daar erg in hebben en zonder dat de trainer er zich bewust van is, wordt hen iets opgedrongen dat tegen hun eigen geloofsovertuiging ingaat.

Veel beter is het dan ook om NLP te geven zonder NLP te koppelen aan een levensovertuiging. Dat betekent geenszins dat ik de illusie heb dat je een NLP training waardevrij kan geven, maar dat betekent wel dat je als NLP trainer je uiterste best moet doen om je eigen waarden zo belachelijk mogelijk te presenteren zodat meteen duidelijk wordt dat dit alleen maar de waarden van de NLP trainer zijn en het nergens voor nodig is om deze waarden over te nemen.

Dit alles betekent geenszins dat er geen rol voor spiritualiteit is weggelegd binnen NLP. NLP is een metadiscipline waarmee je excellent gedrag van mensen in kaart brengt. Sommige mensen zijn excellent in het hebben van spirituele ervaringen en met NLP kan je dat prima in kaart brengen. Op die manier is het mogelijk om de beste strategieën voor gezonde spiritualiteit te verzamelen zoals ik heb gedaan in het gratis rapport over gezonde spiritualiteit dat je hier vindt:

Sterker nog, ik ben een groot voorstander van een rijker leven. Een rijk leven is meer dan alleen veel geld op de bank. Het betekent vooral goed gebruik maken van je brein. Dus je onbewustzijn en je bewustzijn gebruiken waar ze voor bedoeld zijn. De taken van je onbewustzijn zijn om er automatisch voor te zorgen dat je je goed voelt, goede beslissingen neemt en je doelen bereikt. Dit automatiseer je eerst met NLP zodat je daarna met je bewustzijn kan doen waar het bewustzijn voor is bedoeld: genieten van het leven. Dit doe je door opzoek te gaan naar zoveel mogelijk mooie momenten, tijdens deze mooie momenten de tijd te vertragen zodat je stil wordt en het moment maximaal laat binnenkomen door optimaal te voelen, kijken, luisteren, proeven en ruiken wat er allemaal in dit mooie moment gebeurt. Zodat je later, als het leven een keer saai is, zo’n mooi moment kan herbeleven om de saaie momenten om te buigen in mooie momenten.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *