Het ABC van de Spirituele NLP Practitioner

Een van de belangrijke onderdelen van het NLP Magick systeem, is het ontdekken van je Ware Wil en je Ware Pad. Meestal ben ik hard aan het werk om andere mensen te helpen hun grote droom te verwezenlijken. Maar zo nu en dan word ik blij verrast door wat ik op mijn eigen pad tegenkom. Het ontdekken van je eigen Ware Wil en Ware Pad begint al bij de Spirituele NLP Practitioner. Daar leer je dan het geheim hoe je de verwezenlijking van je grote droom op zo’n manier organiseert dat de realisatie daarvan een opeenvolging is van blije verrassingen in plaats van teleurstellingen. Veel mensen hebben bijvoorbeeld zelf meegemaakt met methodes zoals The Secret dat doelen stellen meestal tot teleurstellingen leidt. Zelf leer ik mensen hoe ze die teleurstellingen vermijden en in plaats daarvan blije verrassingen krijgen. En ik ben blij dat ik die NLP techniek ook op mijn eigen leven heb toegepast.

Wat is er namelijk gebeurd? Een van de onderdelen van mijn eigen grote droom is om Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) beter te onderbouwen. Mijn Neurosofie® boek is daar een voorbeeld van. Aangezien mijn eigen achtergrond academische filosofie is, dacht ik dat mijn vorm van onderbouwing nooit puur wetenschappelijk is. Op zijn best lag het in mijn bereik om een gedegen filosofisch fundament neer te leggen.


Maar tot mijn blije verrassing ben ik tegen het ABC-model uit de gedragsanalyse aangelopen. In samenwerking met het Aubrey Daniels Research Institute for Behavior Analysis van de Vrije Universiteit van Amsterdam gaan we nu NLP onderzoeken en kijken of we tot een goed onderbouwde en wetenschappelijk bewezen versie van NLP kunnen komen. Want het ABC-model uit de gedragsanalyse past goed bij NLP. (Wil je hier veel meer over weten, lees dan de nieuwe website ABCNLP.nl.)

ABC & Spiritualiteit
ABC & Spiritualiteit

De A van het ABC model staat voor Antecedenten. Antecedenten staat voor alles wat je van tevoren doet om gewenst gedrag te stimuleren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan training en coaching. De B staat voor Behavior, het gewenste gedrag. C staat voor Consequenties, alles wat er na het gewenste gedrag gebeurt. Wat de gedragsanalyse nu heeft laten zien, is dat de Consequenties veel meer invloed hebben op toekomstig gewenst gedrag dan de Antecedenten. Ook voor mij was dat een grote schok, want heel veel van wat ik als trainer/coach doe valt onder de Antecedenten. Om die reden heb ik het ABC-model mij sterk aangetrokken en heb ik direct besloten om dit in alles wat we doen in te voeren. Dat betekent dat ook in de Spirituele NLP Practitioner er veel meer aandacht komt voor wat er na het gewenste, spirituele gedrag gebeurt.

Wat deze ontwikkeling voor mij bijzonder maakt, is dat hoewel het ABC-model zeer goed onderzochte degelijke wetenschap is, het toepassingsgebied waarbij ik het ABC-model het gemakkelijkst direct kan gebruiken Spirituele NLP is. Voor NLP Magick en de Spirituele NLP Practitioner heb ik namelijk al heel sterk gefocust op wat er gebeurt nadat je deze trainingen volgt. Om die redenen zijn NLP Magick en de Spirituele NLP Practitioner al veel meer bezig met de Consequenties dan de Antecedenten. Bovendien is het motto van moderne spiritualiteit: “Het doel van religie, de methode van de wetenschap” zoals ik in het artikel over de wetenschappelijke kant van spiritualiteit al heb duidelijk gemaakt.

Voor mij was de link met NLP Magick en de Spirituele NLP Practitioner het teken dat het ABC-model een belangrijk onderdeel is van mijn Ware Wil en mijn Ware Pad. De manier waarop het ABC-model linkt met NLP Magick is als volgt. Bij NLP Magick gaan we ervan uit dat je je leven in balans brengt aan de hand van de oude Griekse leer der elementen. Met de juiste NLP technieken zorg je ervoor dat je leven op het gebied van Aarde, Water, Lucht en Vuur helemaal goed komt te zitten. In termen van Antecedenten (de NLP technieken), het gewenste gedrag en de Consequenties in de vorm van de beloning die je krijgt ziet het er als volgt uit:

ElementAntecedentenGewenst gedragBeloning
AardeLeren NLP goede/slechte beslissingen techniekGoede beslissingen nemen ten aanzien van je gezondheid, geld en sekslevenEen gezond lichaam, geen zorgen over geld, geen seksuele frustraties
WaterLeren NLP technieken om goed met emoties om te gaanJe goed voelen, de juiste beelden in je hoofd halen en constructief meedenkenGeluk en ware liefde
LuchtLeren NLP hypnotische taalpatronenZowel zuiver communiceren als communicatie om anderen te beïnvloedenDuidelijke communicatie van jouw standpunten en het vermogen om mensen te betoveren
VuurWilskracht training en het ontdekken van je Ware Wil en Ware PadHet verwezenlijken van je grote droomBlije verrassingen over de mijlpalen die je hebt bereikt van je dertig jaren plan


Zoals je ziet, past het ABC-model precies bij NLP Magick en de Spirituele NLP Practitioner. NLP Magick is alleen toegankelijk voor NLP Master Practitioners. Ben je nog geen NLP Master Practitioner, start dan met de eerstvolgende Spirituele NLP Practitioner.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *