Bescherm jezelf met rozen

Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) is in de jaren ’70 begonnen als een methode om excellent gedrag in kaart te brengen. Dat moest op zo’n manier gebeuren dat het daarna makkelijk was om aan andere mensen te leren. Dat is de basis van het NLP coachen: “Er is niets mis met mensen, maar mensen hebben de verkeerde patronen aangeleerd. Nu is het tijd geworden om nieuwe, meer effectieve patronen aan te leren”. Op deze manier heeft NLP de afgelopen dertig jaar veel van wat elders werkt, gekopieerd en nu binnen NLP hergebruikt.


Een gebied waar mijn interesse ligt is magie. Niet de magie van de goochelaar of van Harry Potter, maar wat mensen eeuwen geleden bedacht hebben als “geheime kennis” om te zorgen dat het beter met hen ging. Net zoals de moderne chemie voortgekomen is uit de alchemie van de Middeleeuwen, zo zie ik oude magische rituelen vooral als pogingen om grip te krijgen op de eigen emoties en zichzelf verder te ontwikkelen. Als ik door een NLP bril ernaar kijk, dan laat ik de metafysische levensbeschouwing achterwege en wil ik alleen de praktische kant ervan oppakken. Hoe zorg je er concreet voor dat je er beter van wordt. Op die manier kun je oude rituelen ombouwen tot moderne NLP technieken waar ik zo nu en dan dankbaar gebruik van maak om cliënten uit de problemen te krijgen. Door de levensbeschouwing los te laten wordt het ritueel een techniek die voor iedereen werkt. Zo heb ik dit gedaan met vrome christenen, moslims en joden.

Een voorbeeld van zo’n techniek is de manier om je eigen ruimte te beschermen met rozen. Iedereen heeft een bepaalde ruimte om zich heen waarbinnen je het niet prettig vindt als vreemde mensen daar zo maar staan. Dat is wat ik bedoel met je eigen ruimte. Soms is het verstandig om de ruimte te beschermen. Bijvoorbeeld wanneer een discussie al te verhit raakt en dreigt te ontsporen in verbale intimidatie. Dan is het goed om het volgende te doen:

Wat je doet is het plaatsen van vier denkbeeldige rozen. Als je weet hoe een roos eruit ziet, dan weet je genoeg om deze oefening te doen. Als je in een situatie zit waarbij je behoefte hebt aan extra bescherming om zo kalm en rustig te blijven, zet je eerst een roos recht voor je neer, ongeveer ter hoogte van de buitenste grens van je eigen ruimte. Mocht het in een conflictsituatie zijn met een ander, dan is het verstandig om die eerste roos tussen jullie in te zetten. Daarna zet je een roos achter je neer, en eentje links en tenslotte eentje rechts. Je zult verbaasd zijn over hoe krachtig je voelt nadat je dit gedaan hebt en hoe snel het tij keert.

Mocht het binnen je eigen levensovertuiging passen, dan kun je een stap verder gaan en in plaats van een roos er een van de vier aartsengelen neer zetten. De goede volgorde is dan: voor je Rafael, achter je Gabriel, links van je Uriel en rechts van je Michael. Hoe beter je je inbeeld dat ze om je heen staan, hoe krachtiger je je beschermd voelt. Met de vraag wat echt is of wat verbeeldingskracht, houdt NLP zich niet bezig. Enkel of je er baat bij hebt of niet. Is dat laatste het geval, neem de techniek dan mee om te zorgen dat je effectiever en gemakkelijker met situaties omgaat.

Wanneer je met spiritualiteit zoals bescherming door rozen aan de slag gaat, dan is het altijd goed om dat te ondersteunen met NLP. Dus vraag met het onderstaande formulier het hoofdstuk uit Breintraining op waarmee je de belangrijkste NLP technieken om spiritualiteit te ondersteunen krijgt: